Αμφιθέατρο – Παρουσίαση 8 16 Οκτωβρίου (09:30 – 11:00)

Στρογγυλό Τραπέζι: “Η έννοια της Ενέργειας στη διαδικασία της Ενσωμάτισης: Μια διεπιστημονική προσέγγιση”
από τους Αντιγόνη Ωραιοπούλου, François Lewin, Κώστα Τσιτινίδη και Παναγιώτη Σταμπόλη
Συντονιστής: Παναγιώτης Σταμπόλης

Η Ενσωμάτιση ως πληροφορία, μετασχηματισμός και επικοινωνία ενέργειας από το κυτταρικό επίπεδο στην θεραπευτική σχέση

Ανάμεσα στον πελάτη και στον θεραπευτή, ανταλλάσσεται συνεχώς πληροφορία, με την μορφή των σκέψεων, συναισθημάτων, σωματικών κινήσεων, παλμών και ενέργειας. Αυτή η ροή και ανταλλαγή μεταμορφώνεται σε μία νέα ισορροπία ζωής, για τον πελάτη.
Η πορεία αυτή είναι παράλληλη με την κυτταρική λειτουργία: το κύτταρο σταθερά ανταλλάσσει πληροφορίες με το περιβάλλον και τις μεταμορφώνει σε διαφορετικές μορφές ενέργειας και ύλης, προσπαθώντας να διατηρήσει την ομοιόσταση του.
Σε αυτήν τη συζήτηση θα ενώσουμε τις παράλληλες πορείες της θεραπευτικής και κυτταρικής λειτουργίας και θα συζητήσουμε τους τρόπους που αλληλεπιδρούν.

Αντιγόνη Ωραιοπούλου
Σπούδασε Βιολογία στο Α.Π Θ., Διατροφολογία (M.Sc.) – Ιατρική σχολή Τορόντο και Ψυχολογία (M.A.) – Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολης. Εκπαιδεύτηκε στην Βιοσύνθεση (θεραπεύτρια και επόπτρια), στην Ύπνωση, στην θεραπεία τραύματος, στο ΕΜDR, στο reiki, στο pranic healing και στα bioenergetics. Η εργασία της είναι εστιασμένη στην γονεϊκότητα (από τη σύλληψη μέχρι το τέλος της εφηβείας). Εκπαιδεύει επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με σκοπό να ενσωματώσουν το σώμα και την ενέργεια στην επαγγελματική τους πρακτική και πρωτόκολλα.

Επιστροφή στο υπερβατικό

Ως κληρονόμοι του Βίλχελμ Ράιχ, είναι παράδοξο το ότι κρύβουμε ενέργεια ώστε να είμαστε οργανικιστές και το ότι εξερευνούμε τις νευροεπιστήμες ώστε να ρίξουμε φως στα μυστήρια της ψυχής.
Αναστρέψαμε το «η λειτουργία δημιουργεί το όργανο» και καταλήξαμε με «το οργανικό καθορίζει τη λειτουργία».
Γιατί παραιτηθήκαμε από μία τόσο συμπαγή, πλούσια και ευρεία έννοια; Μία μακρά ιστορική διαδικασία οδήγησε σε αυτό τον ακρωτηριασμό της Δυτικής σκέψης. Ξεκινώντας με την εποχή του Διαφωτισμού, η μοντέρνα σκέψη μας επέβαλε μία υλιστική οπτική, αποκομμένη από το υπερβατικό.
Παίρνοντας έτσι το «μοντέρνο μονοπάτι», παραμένουμε φυλακισμένοι της πηγής της «νευρασθένειας», η οποία περιγράφηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και την οποία ο Freud αποκαλούσε «νεύρωση».
Το να γνωρίζουμε αυτή την ιστορία και το να τη ξεπερνάμε, είναι σημαντικές προκλήσεις για τη ψυχοθεραπεία στις σημερινές εποχές των μεγάλων αλλαγών γιατί η αναζήτηση νοήματος είναι έντονη και οι απαντήσεις απαραίτητες.

François Lewin
Σωματικός ψυχοθεραπευτής στη Βιοδυναμική Ψυχολογία, Συν-διευθύνων της γαλλικής Βιοδυναμικής Σχολής, διεθνής εκπαιδευτής, ομιλητής και επόπτης στη Βιοδυναμική Ψυχολογία (Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ιαπωνία). Master στη φυσική και στα Μαθηματικά. Πειραματίστηκε με λίγη σαμανιστική γνώση από την Αφρική και τη Νότιο Αμερική. Προσπαθεί να περιλαμβάνει στο μοντέλο του την εμπειρία, την επιστήμη και το μυστήριο. Συγγραφέας του La Psychologie Biodynamique, une thérapie qui donne la parole au corps (ed Le courrier du Livre).
Ηλεκτρονική διεύθυνση: fr.lew@orange.fr

Ομοιοπαθητική και ζωτική δύναμη (ενέργεια)

Σύμφωνα με τον Fritz Albert Popp και τη θεωρία του (Βιοφωτόνια), καθώς και το πείραμα του Montagnier DNA και τηλεμεταφορά ενός ηλεκτρομαγνητικού σήματος σε νερό, η επιστήμη μας (Ομοιοπαθητική) είναι γεμάτη από ενεργειακά θέματα όπως η ζωτική δύναμη κλπ. Στην Ομοιοπαθητική, η κύρια διαταραχή είναι ενεργειακή στη φύση και αποσυντονίζει κεντρικά την ζωτική δύναμη του οργανισμού. Μόνο εάν καταφέρουμε να επαναφέρουμε το ενεργειακό επίπεδο στην πολύτιμη φυσιολογική συχνότητα, μπορούμε να θεραπεύσουμε ριζικά και σε βάθος. Αλλιώς, θα υπάρχει μόνο τοπική (περιορισμένη) βελτίωση για ένα μικρό διάστημα και θα επανέλθει σε ένα διαρκή φαύλο κύκλο.

Κώστας Τσιτινίδης
Γεννήθηκε το 1962 στη Βέροια, Ελλάδα. Σπούδασε Ιατρική (Θεσσαλονίκη) το 1980-1986 και υπηρέτησε ως Ιατρός στην Πολεμική Αεροπορία για 27 συναπτά έτη. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Ακτινολογίας (Αθήνα) και μετεκπαιδεύτηκε στη Νευροακτινολογία (MRA-CT) στο UCSF (1996) – Σαν Φρανσίσκο. Διετέλεσε Επιμελητής και Διευθυντής του Αξονικού Τομογράφου του 251 ΓΝΑ. Από το 1980, μελετά την Ομοιοπαθητική Ιατρική αρχικά με Δάσκαλο τον Αρίσταρχο Τσαμασλίδη και, στη συνέχεια, το Γιώργο Βυθούλκα. Εργάστηκε επί σειρά ετών (1990-2002) στο Αθηναϊκό Κεντρο Ομοιοπαθητικής, στο Μαρούσι (Κέντρο Βυθούλκα). Από το 1998, είναι στο ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, όπου και κατέχει τη θέση του Προέδρου από το 2003. Επίσης, τα τελευταία 6 χρόνια είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Σύρος-Ερμούπολη) στο Master Κλασικής Ομοιοπαθητικής και Ολιστικών Συστημάτων. Σήμερα, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Ν. Ψυχικό-Αθήνα σε συνεργασία με άλλους Ομοιοπαθητικούς Ιατρούς.

Η σημασία της κβαντικής οπτικής, της καθετότητας, της συνήχησης και της συνειδητότητας για την ενσωμάτιση

Η Κβαντική θεωρία και η κλινική πράξη επιβεβαιώνουν ότι οι πεποιθήσεις μας και ο τρόπος αντίληψης των φαινομένων, οπότε και της σχέσης και του πελάτη/άλλου, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την διαδραστική διαδικασία, όπως και η συνειδητότητα και η επίγνωση της ενέργειας/συγκίνησης/ροής ως συνεχούς μεταβλητής στην θεραπευτική σχέση και στα σώματα του πελάτη και του θεραπευτή.
Η ύπαρξη διαφόρων ενεργειών και ενεργειακών πεδίων που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχαϊκές θεραπευτικές παραδόσεις ώς και την σύγχρονη έρευνα.
Η ενέργεια, και η συνήχηση σάν λειτουργία της ενέργειας/συνειδητότητας σε διάφορες μορφές, συνδέει κάθετα όλα τα οριζόντια λειτουργικά επίπεδα, από το κβαντικό στο υποατομικό…το ατομικό…το βιοχημικό…το βοηλεκτρικό…το κυτταρικό…το ιστολογικό…το οργανισμικό, στο νοητικό και το ψυχικό, στο σχεσιακό και το συστημικό.
Άραγε η ενσωμάτιση, δεν είναι ενσωμάτιση της ενέργειας και της συνειδητότητας; Άραγε, η συνειδητότητα του κυττάρου, δεν συνδέεται κάθετα με την συνειδητότητα του ατόμου;

Παναγιώτης Σταμπόλης
Εκπαιδευτής και επόπτης στην Ελληνική Σχολή Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα (ΕΙΝΑ) σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης εκπαιδεύτηκε στην Χαρακτηροαναλυτική Νευροφυτοθεραπεία, στην Γκεστάλτ, στην Σωματοδυναμική Ανάλυση, και στην συστημική αναπαράσταση οικογένειας. Μεταξύ άλλων συνεχίζει να μελετά εξ ιδίου ενδιαφέροντος τις παραδοσιακές θιβετιανές σωματικές θεραπείες και τις παραδοσιακές Ανδινές θεραπευτικές μεθόδους.
Πρόεδρος του Συνεδρίου και της Επιτροπής Επιστημονικού Περιεχομένου του Συνεδρίου