ΣΥΜΠΟΣΙΟ 2: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ) ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σάββατο 15 Οκτωβρίου

symp2

Το Συμπόσιο προετοιμάσθηκε από τους:
Michael Heller, Σοφία Πετρίδου, Thomas Riepenhausen

ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Συντονιστής: Michael Heller

16:30 – 18:00 [Μέρος 1ο]

Η Σχέση ανάμεσα στην κλασική Ψυχανάλυση και την Πολιτική

Η πολιτική σημασία της ψυχανάλυσης
από τον Αλέξανδρο Θεοδωρίδη

Η σχέση της ψυχανάλυσης με την πολιτική (αλλά και με την ιδεολογία και τη μεταφυσική) η οποία είχε έναν βαρύνοντα ρόλο κατά τη γέννησή της και συνεχίζει να έχει στην ιστορία της, προσέδωσε στην ψυχανάλυση δύο κατ’ εξοχήν μορφές: τη μορφή μιας δραστηριότητας προσαρμογής του υποκειμένου στην εκάστοτε κοινωνία, αλλά και εκείνη μιας δύναμης που συμβάλλει στην κατανόηση και, ενδεχομένως, στην αλλαγή του κοινωνικού κόσμου. Αν και η πρώτη (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι μέχρι σήμερα η κεντρική της μορφή, ωστόσο παραμένει ανοικτή η ανάγκη να κατανοήσουμε (σε σχέση με τη δεύτερη μορφή) ότι στην προοπτική της αλλαγής του ανθρώπινου όντος, προκειμένου να καταστεί το Εγώ μια αυτοανακλαστική και αυτοστοχαστική υποκειμενικότητα, ικανή να στοχάζεται και να διαβουλεύεται, η ψυχαναλυτική δραστηριότητα είναι ανάλογη μιας πολιτικής δραστηριότητας που ως δημοκρατική πολιτική δραστηριότητα μεριμνά για τη δημιουργία τέτοιων θεσμών, των οποίων η εσωτερίκευση από τα άτομα δεν περιορίζει την ικανότητά τους να απελευθερωθούν αλλά τη διευρύνει.

theodoridis

Ο ΔρΑλέξανδρος Θεοδωρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το ερευνητικό και συγγραφικό του ενδιαφέρον στρέφεται στις εξής περιοχές: φιλοσοφική ανθρωπολογία, φιλοσοφία και ψυχανάλυση, φιλοσοφία της παιδείας, πολιτική φιλοσοφία, πολιτική-ηθική αγωγή, φιλοσοφία του περιβάλλοντος, περιβαλλοντική ηθική, διαπολιτισμική ηθική. Συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα και είναι μέλος φιλοσοφικών και ψυχαναλυτικών εργαστηρίων και εταιριών.

Ιστορική ανασκόπηση της σχέσης μεταξύ της Σωματικής Ψυχοθεραπείας και της Πολιτικής (με αναφορά στη συμβολή του Wilhelm Reich)

Ιστορικές όψεις και διαχρονικότητα στην σχέση Σωματικής Ψυχοθεραπείας και Πολιτικής. Είναι ο Ράιχ ακόμα επίκαιρος;
από την Μαριλένα Κόμη

Η ψυχοθεραπεία δεν μπορεί να αποδράσει ή να απομονωθεί από τον ευρύτερο χώρο μέσα στον οποίο εκτυλίσσονται τα κοινωνικά κ πολιτικά δρώμενα και να χαρακτηριστεί ως μία ιδιωτική δραστηριότητα εφ’ όσον το κατ’ εξοχήν αντικείμενό της είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης και βίωσης του Εαυτού από τον άνθρωπο. Τα θέματα που επεξεργάζεται προς τον σκοπό αυτό (πεποιθήσεις, στάσεις του Χαρακτήρα, οικογενειακές και ομαδικές δυναμικές κλπ) διαμορφώνονται από σχέσεις που με την σειρά τους, είναι απόλυτα επηρεασμένες και επηρεαζόμενες από κοινωνικές αναπαραστάσεις, από κοινωνικές πρακτικές και θεσμούς που έχουν άμεση επίδραση στην διαμόρφωση της προσωπικότητας. Τέτοιες είναι κατά κύριο λόγο οι ιδεολογίες και πρακτικές γύρω από την ανατροφή των παιδιών, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, τους οικογενειακούς ρόλους, την πρόληψη και αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου, και γενικότερα τις κυρίαρχες απόψεις γύρω από την υγεία και το τι θεωρείται φυσιολογικό. Εμβληματική μορφή στην σύζευξη της ψυχοθεραπείας με την πολιτική και στην θεωρητικοποίηση αυτής της σχέσης αποτελεί ο Βίλχελμ Ράιχ. Η συμβολή του στον ορισμό της σχέσης κοινωνίας και προσωπικότητας υπήρξε καθοριστική κυρίως μέσα από την εργασία του για την κοινωνική διαδικασία δημιουργίας του Χαρακτήρα αλλά και μέσα από την προσπάθειά του να περιγράψει, βάσει ενός νατουραλιστικού ουμανισμού, το συνεχές άτομο-κοινωνία-πλανήτης-σύμπαν.

Marilena Komi

Η Μαριλένα Κόμη είναι ψυχοπαιδαγωγός, με προηγούμενες σπουδές στην Αρχιτεκτονική και στον Πολεοδομικό σχεδιασμό.
Είναι σωματική ψυχοθεραπεύτρια και έχει εκπαιδευτεί στην ψυχοθεραπεία Gestalt και στην τραυματοθεραπεία ΕΜDR. Είναι διευθύντρια σπουδών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Νευροφυτοθεραπείας και Ανάλυσης του Χαρακτήρα, του Κέντρου “Βίλχελμ Ράιχ” στην Αθήνα. Mέλος της διεθνούς επιστημονικής επιτροπής της ΕΑΒΡ (ISC) και κάτοχος ECP. Τα τελευταία 25 χρόνια δραστηριοποιείται στους τομείς της ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας, της πρόληψης και επιμόρφωσης, της διδασκαλίας, εποπτείας και συγγραφής. Συγγραφέας του βιβλίου Η ομάδα, το σώμα και η ψυχοθεραπεία (Θυμάρι, Αθήνα 2006).

heller

Συντονιστής

Ο Δρ Michael Heller ( 1949, Ελβετία), είναι Διδάκτωρ Ψυχολογίας και Σωματικός Ψυχοθεραπευτής. Ως ερευνητής, ψυχοθεραπευτής, επόπτης, εκπαιδευτής και παρουσιαστής, έχει συμμετάσχει ενεργά στην ανάπτυξη της ΕΑΒΡ από το 1989, μέσα από τις Επιτροπές Δεοντολογίας και Επιστημονική, και το διοικητικό συμβούλιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαικές και ψυχοθεραπευτικές εκδόσεις και είναι συγγραφέας διαφόρων βιβλίων (Postural Dynamics, The Flesh of the Soul, και έναν τόμο πάνω στη Σωματική Ψυχοθεραπεία που μεταφράστηκε στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά ).