Αμφιθέατρο – Παρουσίαση 6 14 Οκτωβρίου (16:30 – 18:00)

Στρογγυλό Τραπέζι: “Ο ρόλος της Ενσωμάτισης στην Πρόληψη και τις Παιδαγωγικές Επιστήμες”
από τους Fabio Carbonari, Μάριο Πουρκό, Μιχάλη Καλλιφρονά και Susana Abigador
Συντονίστριες: Ελένη Σταυρουλάκη και Παναγιώτα Κυπραίου

Πρόληψη της σωματικής αποσύνδεσης μέσω της εργασίας με το Πρωταρχικό Βιοενεργητικό Πεδίο: Μία πρόταση για αυτή τη κοινωνία της αποσύνδεσης

Είναι δυνατή στη σημερινή εποχή μας μία επαρκώς καλή ενσωμάτωση; Πότε ξεκινά η ενσωμάτωση; Η υπόθεσή μου είναι ότι η υπερβολική ιατρικοποίηση της εγκυμοσύνης καθώς και τα περιγεννητικά τραύματα μπορεί να διευκολύνουν μία πρώιμη διαδικασία αποσύνδεσης από το σώμα. Σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα του Βίλχελμ Ράιχ καθώς και τη θεωρία και πρακτική της Εύα Ράιχ στo Gentle Bioenergetics, μπορούμε να εργασθούμε πάνω στο Πρωταρχικό Βιοενεργητικό Πεδίο ώστε να προληφθεί η σωματική αποσύνδεση με απλά και αποτελεσματικά μέσα.

Fabio Carbonari
Ψυχολόγος, Ραϊχικός Σωματικός Ψυχοθεραπευτής, Διευθυντής και συνιδρυτής του Ινστιτούτου Ράιχ για Πρωτογενή Πρόληψη και Σωματική Ψυχοθεραπεία. Μέλος του ΔΣ καθώς και της επιστημονικής επιτροπής του AIPC. Εκπρόσωπος του Ιταλικού Εθνικού Συλλόγου στο Council της EABP. Ειδικότητες: Ψυχοσωματική Ιατρική:
Ινστιτούτο Riza–Μιλάνο (ΙΤ)· Ραϊχική Σωματική Ψυχοθεραπεία–Χαρακτηροαναλυτική Νευροφυτοθεραπεία: SEOr–Ρώμη (ΙΤ)· Βραχεία Σωματική Ψυχοθεραπεία (PBC): Ester and Instituto Reich–Ρώμη (ΙΤ). Τα πεδία της έρευνας και εργασίας του περιλαμβάνουν: Σωματική Ψυχοθεραπεία, πρόληψη και υγεία, σωματική ψυχοθεραπεία βρεφών και γονέων, ζωή κατά τη προγεννητική περίοδο.

Ο Ρόλος του Σώματος και του Βιώματος στις Διαδικασίες Εκπαίδευσης, Μάθησης και Ανάπτυξης: Η Οικο-σωματικο-βιωματική Προοπτική και η Βιωματική, Ευρετική και Αφηγηματική-Διαλογική Ψυχοπαιδαγωγική

Στην ανακοίνωση παρουσιάζουμε τις βασικές παραδοχές μιας εναλλακτικής, ολιστικής και αλληλεπιδραστικής, ενσώματης, βιωματικής, πλαισιοθετημένης, διαλογικής και πολυτροπικής προοπτικής, που ονομάζουμε οικο-σωματικο-βιωματική. Στη βάση της προοπτικής αυτής παρουσιάζουμε τις βασικές αρχές της Βιωματικής, Ευρετικής και Αφηγηματικής-Διαλογικής Ψυχοπαιδαγωγικής και τη σημασία που έχει αυτή στις διαδικασίες πρόληψης, μάθησης και ανάπτυξης. Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση στην εκπαίδευση σε αντιπαράθεση προς τις γνωστικιστικά και μηχανιστικά προσανατολισμένες παραδοχές και πρακτικές του αφαιρετικού αντικειμενισμού και του γραμμικού, μονολογικού/λογοκεντρικού και μονοτροπικού ορθολογισμού, που τείνουν προς την ομοιογενοποίηση και τυποποίηση, φτωχαίνοντας έτσι τον πολυφωνικό και δημιουργικό πολιτισμό της εκπαίδευσης.

Μάριος Α. Πουρκός, Ph.D., Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης. Σπούδασε Ψυχολογία, Κοινωνιολογία, Φιλοσοφία και Θρησκειολογία στο Jagiellonian University στην Κρακοβία-Πολωνίας (βασικές σπουδές στα αντίστοιχα Τμήματα) αποκτώντας τον τίτλο του Master of Arts σε κάθε μια απ’ αυτές τις επιστήμες και τον τίτλο του Διδάκτορα Ανθρωπιστικών Επιστημών στην Ψυχολογία (Ph.D.). Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη και την εφαρμογή οικολογικών/συστημικών, κοινωνικο-ιστορικο-πολιτισμικών, διαλογικών, ενσώματων και πολυτροπικών-βιωματικών προοπτικών για την ανθρώπινη ανάπτυξη, μάθηση και παιδεία, καθώς και για τις ποιοτικές και τις βασισμένες στο σώμα, το παιχνίδι και την τέχνη μεθοδολογίες/μεθόδους έρευνας.

Γονεϊκές δεξιότητες και παιδική ενσωμάτωση

Η διαχείριση του συναισθήματος αρχίζει από την παιδική ηλικία και οι γονείς έχουν σημαντικό ρόλο. Πολυάριθμές εργασίες δείχνουν την ιδιαίτερα στενή σχέση ανάμεσα στην ψυχική υγεία των γονέων και την ψυχική και σωματική(!) υγεία των παιδιών.
Στη παρουσίαση μας θα συζητήσουμε την πολύ σημαντική συμβολή της εκπαίδευσης των γονέων στην δημιουργία συνθηκών που βοηθούν την ενσωμάτωση και την ακριβή συμβολοποίηση των εμπειριών του παιδιού.

Μιχάλης Καλλιφρονάς MD, ECP, AEU(Paris), DCTP
Ιατρός, Ψυχοθεραπευτής
Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Ψυχοθεραπείας.
Ιδρυτικός Πρόεδρος Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας.
Μέλος: Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, Ινστιτούτου Βιολογίας και Ιατρικής του Στρες.
Reviewer Περιοδικών: Journal of Psychology and Psychotherapy, Journal of Pediatric Neurology and Medicine, Journal of Public Health and Safety.

Όταν το σώμα μιλάει… μία αρχή στην πρόληψη

Το σώμα μπορεί να μας μιλήσει για τα βαθύτερα κομμάτια της ψυχής μας, αρκεί να μπορούμε να το ακούσουμε.
Όταν κατοικούμε στο σώμα μας συνειδητά, από το δέρμα προς το μέσα μας, ξυπνάμε τις αισθήσεις. Αυτό το «ταξίδι» μας φέρνει στην επιφάνεια χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή μας, συμβάλλοντας στην εξέλιξη της προσωπικής μας ενέργειας όπως και στην αρμονική ισορροπία του εσωτερικού μας κόσμου (σκέψη, συναίσθημα) με τον εξωτερικό μας κόσμο (σχέσεις, έκφραση).
Έτσι αναπτύσσουμε την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση μας.

Susana Abigador, εκπρόσωπος της «Expresion Corporal» (Σωματικής Έκφρασης) από το 1987 στην Ελλάδα, δημιουργός του συστήματος «Danza Vital», σύμβουλος Βιωματικής Μεθοδολογίας, συγγραφέας του βιβλίου Όταν το σώμα μιλάει (Εκδόσεις Γιαλός, 2011).
Αλησμόνητες συνεργασίες με το Θέατρο Τέχνης στην χορογραφία της “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” στην Επίδαυρο, “Βάκχες” στο Ηρώδειο, ομιλήτρια στο TEDχ Lesvos, και στο EDxKids@Ilissos.
Μεγαλύτερη τιμή… ο πλούτος που προσφέρει η διδασκαλία, ως ουσιαστική επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους και μόνον στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.

Συντονίστριες

Η Ελένη Σταυρουλάκη είναι ιατρός αναισθησιολόγος, απόφοιτη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Ράιχ Αθήνας από το 1989. Ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα της Σωματικής Ψυχοθεραπεύτριας από το 1994. Διδάσκει τα μαθήματα της Ψυχοσωματικής Ιατρικής καθώς και της Νευροφυσιολογίας για Ψυχοθεραπευτές στο Κέντρο Ράιχ. Είναι μέλος της ΕΑΒΡ και της ΕΕΨΕ και είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχοθεραπείας. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Περιεχομένου του 15ου Συνεδρίου Σωματικής Ψυχοθεραπείας.

Παναγιώτα Κυπραίου
Σωματική και Gestalt ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας. BSc (Hons) Psychology, εκπαιδευμένη στη Ραϊχική Σωματική ψυχοθεραπεία, θεραπεία Gestalt, τραυματοθεραπεία EMDR, Brainspotting, CRM, οικογενειακή θεραπεία, παιγνιοθεραπεία, δραματοθεραπεία. Κάτοχος ECP, πλήρες μέλος BPS και EABP. Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας και της Επιστημονικής Επιτροπής Περιεχομένου του 15ου Συνεδρίου της EABP στην Αθήνα.