Панел – 4

ИДЕНТИЧНОСТ В ЕДИНСТВОТО И РАЗЛИЧИЯТА – ВОЙНАТА В НАС И ИЗВЪН НАС

СЛАДЖАНА ДЖОРДЖЕВИЧ – Водещ

ФРАГМЕНТАЦИЯ НА АЗ-А: ВЪТРЕШНО И ВЪНШНО РАЗДЕЛЕНИЕ

Сладжна Джорджевич е магистър по клинична психология, акредитиран телесен психотерапевт, председател на Сръбската асоциация за телесна психотерапия и член на Съвета на EABP. Притежател на национален и европейски сертификат по психотерапия.

Практикува телесна психотерапия от 15 години в индивидуална и групова среда. Основател на „Център за телесна психотерапия“ в Белград, където води CPD семинари за психотерапевти: „Въплъщение в психотерапията“ и „Травма-път на възстановяване“.

Тя е специализирана в работата с травми, психосоматични проблеми и ранно развитие.

ТОМАС РИПЕНХАУЗЕН

МЯСТОТО НА ПСИХОТЕРАПЕВТА В МИРНО ВРЕМЕ И ВЪВ ВОЙНА

Томас Рипенхаузен е телесен психотерапевт, роден в Берлин и понастоящем живеещ в Португалия. Обучавал се е по биодинамика и биосинтез. Други негови интереси са работата на Райх, демокрацията и горското стопанство (Reichian Work Democracy and forestry). Той е работил в EABP като член на борда и на комисията по етика.

АЛИН ЛАПИЕР

ШОКОВЕ В СЪРЦЕТО’ ГЛАСЪТ НА СЧУПЕНАТА ВРЪЗКА

Д-р Алин ЛаПиер е съавтор на “Лекуване на травми на развитието: Как травмата афектира саморегулацията, представата за себе си и способността за взаимоотношения,“ публикувана на дванадесет езика.

Тя е основател и директор на Института за НевроАфективен допир и създател на НевроАфективен Допир®, преподаващ терапевтично докосване като жизненоважен релационен мост за преодоляване на травма в развитието. Д-р LaPierre преподава в Соматичната докторска програма в Santa Barbara Graduate Institute в продължение на десет години. В момента тя е главен редактор на Международното списание за телесна психотерапия.

ЕНВЕР ЧЕСКО

НОВАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА ТЕЛЕСНИ ПСИХОТЕРАПЕВТИ ВЪВ ВРЕМЕНА НА НЕСИГУРНОСТ

Енвер Ческо е клиничен психолог с 40 години практика, телесен психотерапевт от 22 години, позитивен психотерапевт от 20 години, международен мастър обучеител от повече от 15 години, супервизор и лектор. В продължение на 12 години той е служил като член на борда на Световната асоциация за позитивна и транскултурална психотерапия. Член на Съвета от създаването на Европейската асоциация за телесна психотерапия (EABP), участва от 2001 г. във всеки конгрес, организиран от Асоциацията със свои презентации и семинари. От 1999 г. е постоянен член на Борда на ЕАП и председател на Комитета за бежанците. В момента той е член на Комитета за стандарти на обучението в EABP. Той е притежател на Европейски сертификат по психотерапия (ECP) и Световен сертификт по психотерапия (WCP). От 2010 г. провежда обучения и семинари в Турция, Македония, Албания, Полша и Етиопия. Публикувал е повече от 25 научни статии, както и наръчник по позитивна психотерапия. Има частна практика в Косово заедно с дъщеря си Елмедина, която е кандидат-докторант по клинична психология и телесен психотерапевт. Женен е и има две деца.

ЕНЕСА МАХИЧ

войната (не) е свършила

Енеса Махич е телесно ориентиран психотерапевт и психолог от Хърватия. Завършва четиригодишно обучение по Core Energetics, което след това съорганизира, асистирайки на Зигмар Геркен за още четири години. Също така Енеса завършва 3-годишно обучение за работа с травми при основателите на Центъра за живот с намерение д-р Джудит Сара Шмид и д-р Алексис Джонсън, както и 3-годишно обучение по Соматично преживяване от д-р Питър Левин и 2-годишно обучение по Експресивна арт терапия от д-р Ави Горен. Като един от пионерите в телесната психотерапия в Хърватия, тя е един от съоснователите на Центъра за интегративно развитие, където все още работи като обучител и супервизор в Хърватия, Сърбия и Унгария. В частната си практика тя работи с индивидуални клиенти и групи, съчетавайки психотерапевтичния опит с една от най-големите си страсти – танцовата медитация.