Προσυνεδριακό Εργαστήριο 2 12 Οκτωβρίου (10:00 – 13:30 και 15:00 – 18:30)

Πώς μπορούμε να κάνουμε Έρευνα στην καθημερινή εξάσκηση της Σωματικής Ψυχοθεραπείας
Καλλιεργώντας έναν Ερευνητικό Νού με Σωματική Επίγνωση

Για να γίνουμε πιο «προσανατολισμένοι στην έρευνα» πρέπει να συγκρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκούμε την Σωματική Ψυχοθεραπεία με τη μέθοδο διεξαγωγής έρευνας. Στην κλινική πρακτική έχουμε ανακαλύψει πάνω από μία φορά, ότι έχουμε να κάνουμε με τις εμπειρίες που είναι διυποκειμενικές και δημιουργούνται μέσω της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Πώς μπορούμε να μοιραστούμε και να συγκρίνουμε τα εργαλεία μας με τους άλλους; Πώς μπορούμε να δείξουμε στον επιστημονικό κόσμο αυτό που είναι πραγματικά κλινικά σημαντικό;

Σε αυτό το προσυνεδριακό εργαστήριο αναπτύσσουμε μια πειραματική στάση, μέσα από την οποία μπορούμε να διερευνήσουμε τις δικές μας υπάρχουσες Ερευνητικές Ικανότητες. Εξερευνώντας τις Βασικές Αρχές της Επιστημονικής Σκέψης (χρήση των εμπειρικών στοιχείων, εξάσκηση της λογικής σκέψης, υιοθέτηση μιας σκεπτικιστικής στάσης) δημιουργούμε μια προοπτική ενσωμάτισης, η οποία είναι βασική για μια προσανατολισμένη προς την έρευνα Σωματική Ψυχοθεραπεία.

Το Εργαστήριο αυτό θα είναι το πρώτο από μια σειρά εργαστηρίων που έχει ως στόχο τη δημιουργία εθνικών ερευνητικών επιτροπών. Το έργο της Επιστημονικής και Ερευνητικής Επιτροπής είναι να δώσει κατευθυντήριες γραμμές και να παρέχει υποστήριξη, το SR Συμπόσιο θα ενθαρρύνει αυτές τις ιδέες.

Herbert Grassmann, Dr.

Ο Δρ Herbert Grassmann είναι ένας σωματικά προσανατολισμένος Ψυχοθεραπευτής που εργάζεται ιδιωτικά. Είναι επίσης Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σωματικής Τραυματοθεραπείας (EAST), Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου για την Θεραπεία του Δομικού Πυρήνα και ιδρυτής της Δομικής Σωματοθεραπείας και της Σωματικής Μνήμης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εκπαιδεύτηκε στην Δομική Απαρτίωση (Structural Integration). Είναι πιστοποιημένος θεραπευτής Hakomi και έχει εκπαιδευτεί από την Pat Ogden και τον Peter Levine στην Θεραπεία του Τραύματος. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων καθώς και του βιβλίου: Zwei im Einklang (Kreutz-Verlag, 2004). Εργάζεται ως εκπαιδευτής σε διάφορες επιχειρήσεις και είναι lead presenter σε όλο τον κόσμο.

Ως πρόεδρος της Επιστημονικής και Ερευνητικής Επιτροπής της EABP η έρευνα του Δρ Χέρμπερτ Γκράσμαν εστιάζει στην ανάπτυξη και αξιολόγηση των μοντέλων της Διαπροσωπικής Νευροβιολογίας και στη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στις θεωρίες της Προσκόλλησης και της Αποσύνδεσης στο πεδίο του σωματικά προσανατολισμένου μοντέλου της θεραπείας του τραύματος.