Προσυνεδριακό Εργαστήριο 4 11 Οκτωβρίου (10:00 – 13:30 και 15:00 – 18:30)

Το «Σώμα που Μιλάει» στη Σχέση του Ζευγαριού: Ένα θεωρητικό-βιωματικό εργαστήριο Συνθετικής Σωματικής και Συστημικής προσέγγισης

Ζευγάρι είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι που ενώνονται σωματικά, συναισθηματικά και πνευματικά για να εξελιχθούν. Η επιλογή συντρόφου και η μορφή δέσμευσης πρέπει να βασίζεται σε γνώση εαυτού, ωριμότητα και ανάληψη ευθύνης. Η σεξουαλική σχέση έχει πρωτεύοντα ρόλο, όμως τον δρόμο τον ανοίγει η επικοινωνία. Το κάθε μέλος εκφράζει σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα αλλά και μηνύματα μέσω της γλώσσας του σώματος. Με όπλο την αυτοεκτίμησή του αλλάζει κανόνες και βάζει όρια για τη δημιουργία νέου σχεδίου ζωής.

Τα κοινωνικά πρότυπα του παρελθόντος δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του σήμερα. Ο κατακερματισμός της κοινωνίας με τις συνεχείς ανατροπές στο σύστημα αξιών και οι πιεστικοί ρυθμοί της ζωής σε συνδυασμό με άλυτα θέματα του παρελθόντος που χρονίζουν δημιουργούν κρίση στο ζευγάρι που ονειρεύεται να ενωθεί, να αγαπηθεί, αλλά κυρίως να επιβιώσει σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής του. Όμως φωνές, όπως οικογενειακές εντολές, απαγορεύσεις, επικρίσεις καθώς και προβλήματα της πατρικής οικογένειας μεταφέρονται στην καθημερινότητα του ζευγαριού με συνέπεια το άτομο να ζει ταυτόχρονα σε δύο χρόνους και να συγκρούεται εσωτερικά, να παγιδεύεται σε έναν φαύλο κύκλο θυμού και αλληλοκατηγοριών, εμποδίζοντας τον καθαρό διάλογο. Το ζευγάρι προσπαθεί να προσπεράσει ή να φιλτράρει αυτές τις δυσλειτουργίες, όμως το σώμα δεν λογοκρίνεται, έχει μνήμη και «αφηγείται» στο εδώ και τώρα βιώματα, συναισθήματα και αντιδράσεις που αναζητούν άμεση λύση.

Η Σωματική Ψυχοθεραπεία και η Συμβουλευτική Ζευγαριού, σε συνδυασμό με την Οικογενειακή Θεραπεία, βοηθούν στη συνειδητοποίηση μη αποτελεσματικών συμπεριφορών του παρελθόντος και έλλειψης βασικών αναγκών όπως η αγάπη και η αποδοχή. Προσφέρουν γνώση και εκπαίδευση για ικανοποιητική επικοινωνία και συναισθηματική σταθερότητα. Μέσω σωματικών ασκήσεων και τεχνικών ελευθερώνουν τη ζωτική ενέργεια. Το κάθε μέλος δυναμώνει και αποκτά την ικανότητα για μοίρασμα επιθυμιών και αναγκών με στόχο τη συμμαχία, την ηρεμία και τη χαρά στη σχέση και τη ζωή.

Σημείωση: Αριθμός συμμετεχόντων 15 ζευγάρια – 15 άντρες και 15 γυναίκες

Sofia Tsoumaki

Η Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη είναι Ψυχολόγος, Σωματική-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια.
Σπούδασε Ψυχολογία στο Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών & Ερευνών Ψυχολογίας και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών στην «Ψυχολογία και Παιδαγωγική της βρεφικής-νηπιακής και παιδικής ηλικίας». Εκπαιδεύτηκε στη Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ» και στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων στη Συστημική προσέγγιση και την Οικογενειακή Θεραπεία.
Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με ενήλικες και συντονίζει ομάδες εφήβων και γονέων. Είναι Επόπτρια με ειδίκευση στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, Καθηγήτρια στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ», Εισηγήτρια σεμιναρίων ψυχολογικού και επικοινωνιακού περιεχομένου σε εταιρείες – οργανισμούς και Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Στήριξης «Έλευθος». Κάτοχος του ECP.
Μέλος της ΠΕΣΩΨ – ΕΑΒΡ και της ΕΛΕΣΥΘ – EFTA