Αμφιθέατρο – Παρουσίαση 5 14 Οκτωβρίου (14:30 – 16:00)

Στρογγυλό Τραπέζι: “Ενσώματος Εαυτός και Σεξουαλικότητα”
από τους Αντιγόνη Ορφανού, Enver Cesko, Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη και Notburga Fischer
Συντονίστρια: Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη

Πώς η διαμόρφωση της σεξουαλικότητας ξεκινά από την παιδική ηλικία και ενσωματώνεται στην ενήλικη ζωή

Ερωτήματα όπως: Πώς μαθαίνει ένα παιδί την αξία της ανθρώπινης αγκαλιάς; την ελευθερία του σώματος του; πώς μαθαίνει να μοιράζεται την ευχαρίστηση του; πώς μαθαίνει και από ποιόν, να προστατεύει το σώμα του και ταυτόχρονα να αγαπά την οπτική του σώματος του; πώς η περιέργειά του καλλιεργείται χωρίς να ξεπερνά το όριο του άλλου; Ερωτήματα που αφορούν την παιδική σεξουαλικότητα και έκφρασή της, στα οποία μια gestalt ψυχοθεραπεύτρια απαντά αλλά και συζητά μαζί με άλλους συνεργάτες της γύρω από την εμπειρία, τη γνώση και τη διάθεσή τους γύρω από το θέμα αυτό.

Αντιγόνη Ορφανού
Σχολική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και επόπτρια Gestalt. Έχει εργαστεί ως επιστημονική συνεργάτης και ερευνήτρια σε δημόσια Ψυχοθεραπευτικά Κέντρα, ως σχολική ψυχολόγος σε Νομαρχίες, εισηγήτρια σχολικής ψυχολογίας σε ομάδες ενημέρωσης εκπαιδευτικών, ψυχοπαιδαγωγικός σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση, ως ψυχολόγος σε ιδιωτικά σχολεία, καθώς και σε Κέντρα Ειδικών Θεραπειών στην Ελλάδα. Μέσα από την εκπαίδευση της, ως Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια, συμβουλεύεται το σώμα ως όργανο διάγνωσης ψυχικών λειτουργιών και ως εργαλείο διερεύνησης της σχέσης γονέα-παιδιού Από το 1996 ιδιωτεύει στον Άλιμο.

Το φύλο στο σώμα και το σώμα στη σεξουαλικότητα

Η σεξουαλικότητα ξεκινάει με τη γέννηση και τελειώνει με το θάνατο. Το φύλο βασίζεται σε κοινωνικά χαρακτηριστικά, που καθορίζονται από βιολογικά χαρακτηριστικά ενός ανθρώπινου όντος, όπως οι ρόλοι που παίζονται στη κοινωνία, η ταυτότητα, η έκφραση και η αντίληψη.

Enver Cesko Γεννημένος στο Κόσοβο 1957, M.Sc. Πανεπιστήμιο Prizren στη Ψυχολογία και Παιδαγωγική, Πρόεδρος της Ένωσης για Ψυχοθεραπεία του Κόσοβο, Διευθυντής του Κέντρου Θετικής Ψυχοθεραπείας του Κόσοβο, Prishtina International Master Trainer, Διεθνής Ένωση Θετικής Ψυχοθεραπείας. Ιδιωτεύει ως ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, 2009 Διεθνές Δίπλωμα Ψυχοθεραπείας από το WCP, Βιέννη 2007 Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP) από EAP, Βιέννη 2001 Πιστοποίηση ως Σωματικός ψυχοθεραπευτής από EABP.

Το σώμα ως τόπος συνάντησης της προσωπικότητας και της σεξουαλικότητας

Η σεξουαλικότητα είναι μια φυσική λειτουργία του ανθρώπου. Ξεκινά από τη βρεφική του ηλικία και τον επηρεάζει βιολογικά, συναισθηματικά και πνευματικά σε όλη του τη ζωή. Είναι μέσον διαιώνισης του είδους, πηγή χαράς και δημιουργικότητας. Αποτελεί τη βάση στην επικοινωνία του ζευγαριού και συνδέεται άμεσα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του ατόμου. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι εμπόδιο στη σεξουαλικότητα. Η Σωματική Ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο σε σταδιακή επανασύνδεση με τον Ενσώματο Εαυτό μέσω και της σεξουαλικής ολοκλήρωσης.

Θεραπεία Στάμου-Μαζαράκη
Ψυχολόγος, Σωματική-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια
Σπούδασε Ψυχολογία στο Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών & Ερευνών Ψυχολογίας και μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών στην «Ψυχολογία και Παιδαγωγική της βρεφικής-νηπιακής και παιδικής ηλικίας». Εκπαιδεύτηκε στη Σωματική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ» και στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων στη Συστημική προσέγγιση και την Οικογενειακή Θεραπεία.
Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με ενήλικες και συντονίζει ομάδες εφήβων και γονέων. Είναι Επόπτρια με ειδίκευση στη Σωματική Ψυχοθεραπεία, Καθηγήτρια στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ», Εισηγήτρια σεμιναρίων ψυχολογικού και επικοινωνιακού περιεχομένου σε εταιρείες-οργανισμούς και Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Στήριξης «Έλευθος». Κάτοχος του ECP. Μέλος της ΠΕΣΩΨ – ΕΑΒΡ και της ΕΛΕΣΥΘ–EFTA.

Βιώνοντας την ενσώματη σεξουαλικότητα – μια διαδικασία μάθησης εφ’ όρου ζωής

Εάν δούμε τη σεξουαλικότητα, όχι μέσα στο πλαίσιο της ικανοποίησης μιας ατομικής ανάγκης, αλλά ως μια ζωογόνο δύναμη που συνδέει τις γενιές, η σεξουαλική ερωτική μας ζωή έχει ένα σημαντικό αποτέλεσμα πάνω στο περιβάλλον μας και πάνω στα παιδιά της επόμενης γενιάς.
Σε αυτό το στρογγυλό τραπέζι θα παρουσιάσω τα εξελικτικά ψυχοσεξουαλικά στάδια (βασιζόμενη στη Θεραπεία Σεξουαλικής Γείωσης) ως μια διαδικασία μάθησης και ωρίμανσης εφ’ όρου ζωής, από τη σύλληψη μέχρι το θάνατο.
Η προσέγγιση αυτή στοχεύει να προωθήσει την ωρίμανση, την αυτορρύθμιση και την ευθύνη για τον εαυτό μας.

Notburga Fischer
Γεννήθηκε το 1961 στην Αυστρία και ζεί με το σύζυγό της και τις δυό κόρες τους στη Βέρνη. Ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα ως θεραπεύτρια της Ενοποιημένης Σωματικής Ψυχοθεραπείας, θεραπεύτρια Ζευγαριών και Σεξουαλικής Θεραπείας από το 1989. Εκπαιδεύτρια και επόπτρια της Ενοποιημένης Σωματικής Ψυχοθεραπείας, θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια της πιστοποιημένης Θεραπείας Σεξουαλικής Γείωσης.
Μαζί με το σύζυγό της οδηγεί σεμινάρια για άνδρες, γυναίκες και ζευγάρια. Ως μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ινστιτούτου Ενοποιημένης Σωματικής Ψυχοθεραπείας, διδάσκει σε ένα επιπλέον εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Σεξουαλική Θεραπεία και Σεξουαλική Συμβουλευτική.
www.mann-frau.com