Προσυνεδριακό Εργαστήριο 5 11 Οκτωβρίου (10:00 – 13:30 και 15:00 – 18:30)

Η απαλή Βιοενεργητική της Εύα Ράιχ: Συνδέοντας και Αποκαθιστώντας τη Φυσική Ροή της Ενέργειας στο Σώμα

Η Eva Reich βοήθησε το πατέρα της Wilhelm Reich στην εργασία του στις Ηνωμένες Πολιτείες (1940-1950) και αργότερα ονόμασε την από μέρους της εξέλιξη αυτής της εργασίας Gentle Bio-Energetics (GBE).
«Από όλους αυτούς που γνώριζαν και μελετούσαν με τον Reich, η Eva Reich έχει ίσως την πλέον εκτεταμένη γνώση του έργου και της ζωής του.» Myron Sharaf, Fury on Earth (Οργή στη γη).

Η Eva παρατήρησε την ήπια δουλειά του Reich με βρέφη/παιδιά και την έρευνά του που υποδείκνυε ότι ήπια επιδερμικά χτυπήματα είχαν σαν αποτέλεσμα η ζωτική ενέργεια να επεκτείνεται προς τα έξω. Αποτέλεσμα ήταν η από μέρους της δημιουργία του αγγίγματος της πεταλούδας προς χρήση σε κάθε τρόπο εργασίας με βρέφη/παιδιά/ενήλικες, που η ίδια δίδασκε παγκοσμίως.

Η θεωρία του GBE βασίζεται στα ακόλουθα. Στον πυρήνα μας υπάρχει μία ζωτική ενέργεια η οποία: δίνει παλμό, ρέει στο σώμα, φορτίζει και αποφορτίζει. Εν τούτοις από τη σύλληψη μέχρι σήμερα βιώνουμε τραύματα, τα οποία μπορεί να περιορίσουν την ενέργεια της ζωής, π.χ. δυσκολία στο τοκετό, εκτός προγραμματισμού/ανεπιθύμητο βρέφος, κακοποίηση, επεμβάσεις, κατάγματα οστών κ.λ.π. Ως αποτέλεσμα του τραύματος μπορεί για προστασία να δημιουργήσουμε λεκτική, σωματική, ενεργειακή θωράκιση που, επίσης, μπορεί να παρεμποδίσει τη φυσική ροή της ενέργειας.

Ο στόχος του Gentle Bio-Energetics είναι να αποκαταστήσει τη φυσική ροή της ζωτικής ενέργειας ως εξής by: [1] με την εφαρμογή τεχνικών εν τη γενέσει του τραύματος, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για θεραπεία χρόνια μετά, ή [2] βοηθώντας τα άτομα, αργότερα στη ζωή, να θεραπεύσουν μνήμες εγκλωβισμένες στο σώμα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το λιώσιμο της θωράκισης με χρήση κάποιων από τις 30 τεχνικές που η Eva Reich ανέπτυξε ή ενσωμάτωσε στο GBE και που επιταχύνουν τη διαδικασία.

Η Eva εστίασε στη σημασία της ανάπτυξης στα πρώιμα χρόνια και έγινε ειδήμων στο να αναγνωρίζει την επίδραση ενός πρώιμου τραύματος στις ζωές των ανθρώπων. Πίστευε ότι η πρωταρχικά διαμορφούμενη σωματική δομή παραμένει σε όλους μας και ότι τα βιώματα εκείνων των καιρών μπορεί να έχουν απωθηθεί λόγω του συναισθηματικού πόνου. Στο σήμερα εμείς διατηρούμε αφ’ εαυτού μας αυτή την απώθηση περιορίζοντας τη δυνατότητά μας να βιώσουμε ολοκληρωτικά τη ζωή. Μερικά από τα εργαλεία που ενσωμάτωσε στο GBE αφορούν στη θεραπεία των βιο-ενεργητικών αναμνήσεων των πρώιμων χρόνων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το Psychodrama Birth and Metamorphosis.

Richard Overly

Ο Richard Overly άρχισε να ασκεί τη ψυχοθεραπεία το 1968. Εκπαίδευε μαζί με την Eva Reich Gentle Bioenergetics από το 1985 μέχρι που εκείνη σταμάτησε. Η Eva τον προσκάλεσε να τη βοηθήσει και να διδάξει εργαστήρια GBE. Ο Richard βοήθησε στη δημιουργία του Ινστιτούτου Gentle Bio-Energetics στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο να συνεχιστεί η εργασία της Eva περιλαμβάνοντας προγράμματα στην Ευρώπη, τη Σιγκαπούρη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε συνεργασία με την Eva έγραψε το Gentle Bio-Energetics: Θεωρία και εργαλεία για όλους, Το μασσάζ Άγγιγμα της Πεταλούδας της Eva Reich: Ένα Εγχειρίδιο για τη Θεραπεία Πολικότητας με Gentle Bio-Energetics.